Susqueda: El municipi

Susqueda pertany a la comarca de la Selva (Girona) i és un municipi singular perquè no té poble, ja que va quedar sota les aigües quan es va construir el pantà.

Actualment en destaquen tres veïnats diferents; El Far, el Coll i Sant Martí Sacalm, que es caracteritzen per la seva naturalesa i paisatges singulars. El terme municipal té una extensió de 51 km2 i una densitat de població de 2,3 habitants per km2.

  • Província: Gironès.
  • Comarca: La Selva.
  • Població: 98 habitants.
  • Superfície: 50,61 Km2.
  • Densitat de població: 2’3 habitants per km2.
  • Altitud: 816.
  • Longitud (º): 2,548017.
  • Latitud (º): 42,015244.
  • Comarques veïnes: Garrotxa i Osona.
  • Municipis veïns: Rupit i Pruit, les Planes d’Hostoles, Amer, La Cellera, Sant Feliu de Pallarols, Osor i Sant Hilari Sacalm.


Veïnat del Far

Es troba ubicat al marge d’una cinglera a 1.123 m d’altitud, visible des de molts indrets i oferint visites extraordinàries al Pantà, les Guilleries, Collsacabra i diferents comarques gironines fins al mar.

En trobar-se situat en una zona muntanyosa es poden realitzar moltes rutes a peu i en BTT com el Camí de Lleixa o de la Tronala Ruta de les Roques encantades, la PR-222 o la pujada des del Goleró. A més a més, en anar al veïnat del Far és imprescindible visitar el Santuari de la Mare de Déu del Far (s. XI), el qual està posicionat en una situació estratègica al marge de la cinglera i ofereix la possibilitat de guaitar vistes magnífiques al Pantà, els Cingles de Tavertet i les Guilleries entre molts d’altres.

*(Imatge de Marc Juanola)


Veïnat del Coll

Es troba ubicat a 850 m i també es pot gaudir de vistes privilegiades a les Guilleries, Collsacabra, el Pantà de Susqueda i la Vall d’Osor. En aquest es poden practicar algunes rutes com la PR-222la ruta d’en Serrallonga, o els pedals d’en Serrallonga.

En anar aquest veïnat és imprescindible visitar el Santuari del Coll, l’aplec del qual és l’1 de maig, i, alhora, també cal pujar a Sant Benet, la 2a muntanya més alta de les Guilleries per darrere de Sant Miquel de les Formigues.

*(Imatge de Marc Juanola)


Veïnat de Sant Martí

Finalment, el Veïnat de Sant Martí Sacalm consta d’una església situada a 806 m sota la cinglera del Far i la festa del veïnat és el primer cap de setmana d’octubre. Aquesta zona nord d’aquest bell municipi, se’n diu també de Cantallops. Tanmateix, a partir del segle XII va començar a dir-se Sa Calm, de Calmo, de calma

Algunes de les rutes que es poden realitzar són el Camí de Sant Jaumela PR-222la Ruta del Ter i la Ruta dels Pantans.

A banda d’això, també té coses per visitar com són; El Castell de Fornils, datat del s. XI i actualment inundat per la vegetació, el Pantà de Susqueda i el mirador, què és l’embassament sota les aigües del qual es troba el vell nucli del municipi, l’església de Sant Martí, coneguda com a a Sant Martí de Cantallops i situada a 806 m d’altitud sota la cinglera del Far és l’edifici romànic que corona la Vall de Fornils, i, finalment, La Placeta, la qual està situada al bell mig de la natura on la gent es pot reunir, menjar, i passar l’estona envoltat d’increïbles vistes a les Guilleries i el pantà.