Història i biblioteca


Història

Quan el 24 de setembre de  1967 es van tancar les comportes de la presa i l’aigua va començar a negar la vall de Susqueda, començà la desaparició d’un poble la mort del qual s’havia anunciat anys abans. En el moment en què es van començar els primers treballs per construir aquell gran mur de formigó, tothom va ser conscient que s’aproximava -sota les aigües del Ter- la desaparició d’un poble amb segles d’història.

Feia mesos que els seus habitants n’havien marxat, cercant altres indrets on instal·lar-se i refer la seva vida; molts, començant de cap i de nou. Alguns, de fet, van decidir esperar gairebé fins a l’últim moment; la major part, però, s’havien establert en altres indrets de la contrada, acceptant el fet ja inevitable: la fi d’un poble, d’una manera de viure i de treballar.

El que ahir fou un poble, Susqueda, ara només és un embassament que regula el cabal del Ter i proporciona aigua i energia elèctrica a llocs ben diferents i llunyans. Només en anys d’extrema sequera apareix al bell mig, el teulat del cloquer, l’edifici més alt de l’antic nucli. És una ocasió aprofitada per molts antics Susquedencs i Susquedenques per retornar al seu enyorat lloc d’origen, el poble on van viure petits, joves i grans, i fer alguna fotografia del campanar, que guardaran amb tantes altres d’antigues que ja han anat conservant durant anys.


Commemoració

Per la commemoració dels 30 anys del pantà es va organitzar una exposició on els veïns van proporcionar de manera desinteressada imatges de l’antic poble tal com era abans d’endinsar-se sota les aigües del pantà. A més a més, per la commemoració del 50è aniversari també es va voler celebrar l’efemèride i es va poder accedir a la sala de les columnes.


Avui dia

Actualment, el poble està compost per tres veïnats, el Far, Sant Martí Sacalm i el Coll. Avui en dia és una realitat que per desplaçar-se del Far al Coll amb cotxe, es requereix més d’una hora de trajecte i la major part d’aquest transcorre per fora de l’àmbit del municipi de Susqueda. Amb això ja es pot constatar que no hi ha un eix que connecti els tres veïnats, per tant, és força clar que des que el poble va quedar submergit la història s’ha anat fent dia a dia més difícil i complicada. Els que estimem Susqueda i coneixem la seva essència vivim:
pensant,
desitjant,
esperant,
que en un futur no gaire llunyà potser tot això canviarà.


Biblioteca

Aprofitem per informar a tota la gent amant de la història, cultura i geografia, que a les oficines de l’Ajuntament de Susqueda i al local social (ambdós ubicats a Sant Martí Sacalm) es disposa de diferents llibres referents a l’antiga història del municipi.

 

  • Susqueda, ahir un poble (6€)
  • Les Coves del Bandoles (4€)
  • Records de Susqueda abans de la presa (14€)
  • Susqueda: Quaderns (14€)
  • Susqueda; la història submergida (15€)
  • Les Masies de Susqueda (21€)