La fauna
Avui dia els animals més comuns que es troben al municipi podem fer esment a les guilles, els senglars i els teixons. Alguna vegada també es pot veure algun gat masqué i algun depredador com el gorjablanc i la jineta.
La resta dels animals que freqüenten a Susqueda són els comuns de la zona; tota mena de rates i ratolins bosquetans, eriçons, gralles, ducs, corbs, àligues roqueres, esparvers, òlibes comunes i algun faisà.
Segles enrere es parlava d’ossos, però el llop fou l’animal més comú i que perdurà fins l’enverinament col·lectiu de finals del segle XIX.
La geologia
Tota la formació estratigràfica d’aquesta contrada correspon a l’eocé, a l’era terciària, un període de temps llarguíssim que durà aproximadament 17 milions d’anys, i que es situa en una distància mínima de 38 milions d’anys de nosaltres.
Des de Sant Martí s’albira la cinglera del Far, que reposa sobre una base de paleocè, l’època més antiga del terciari inferior, formada per conglomerats i margues roges on predominen les arenisques.
Les llegendes
Aquest petit municipi no és tampoc exempt de la seva petita història -sovint llegendària-, vinculada a un lloc o a un indret determinat.
El mateix nom del Far va crear una llegenda dels mariners que serien origen del Santuari.Al Coll de Condreu, hi hagué fins fa pocs anys, tres petites creus eregides en memòria de tres estudiants de Vic que hi moriren de fred, per no haver estat acollits pels masos del veïnatge.
El Mas de l’Hom és relacionat amb les facècies del bandoler Ferriol que era emparat per les masoveries i que més tard fou pres, esquarterat i els seus membres foren repartits per les masies.En varis llocs del terme de Sant Martí s’hi practicava la bruixeria. Cal destacar en Pere Torrents de Les Encies, en Joan Boherats de Rupit, i les bruixes Eufrasina de Puigderrejols i Joan Tries, ambdues penjades l’any 1620, per donar golls, fer neular les collites i congriar tempestats.Finalment, a les coves de Les Comes, tocant el Castell de Fornils segons antigues contalles, hi ha molts diners encantats i per entrar-hi, segons la veu popular, cal tenir molt coratge i se senten gemecs, i els degotalls del sostres són les llàgrimes de les ànimes que hi viuen dintre.