L’alcaldessa participa en la Sardana de l’Alcalde d’Amer

El 16 d’agost, a Amer i en plena festa major (14 al 17 d’agost), l’alcaldessa de Susqueda va tenir novament l’oportunitat de participar en l’activitat de la vila d’Amer coneguda com a Sardana de l’Alcalde, que té una gran càrrega cultural, patrimonial i històrica. Molts amerencs i alcaldes dels pobles de rodalies es reuneixen per ballar aquesta sardana peculiar, presidida per l’alcalde/essa d’Amer, en senyal de germanor, convivència i cohesió (avui en dia no només entre el poble, sinó també entre els pobles més propers).

És important deixar clar que no es tracta d’una sardana qualsevol, ja que la Sardana de l’Alcalde es balla sempre de forma oberta, sense tancar el cercle com ho obligaria a fer una sardana habitual, i és que aquesta activitat representa la unió i germanor de tota una vila, independentment de la classe social, el sexe i l’edat. Així ho corrobora el notari Joan de Porcioles, qui va deixar per escrit les instruccions del famós ball i gràcies al qual s’ha pogut recuperar aquesta tradició després que la sardana es deixés de ballar a principis del segle XX: “Aquesta sardana, mentre dura, no es tanca mai; deixa la porta oberta a tothom qui vulgui entrar-hi.” De fet, la Sardana de l’Alcalde va sorgir com una crítica a les guerres remences, que van enfrontar les classes socials del Principat de Catalunya.

Així doncs, un cop trobat el document d’aquest notari l’any 1949, en ple franquisme, es va tornar a ballar la sardana, a la qual se li va adjuntar una melodia composada per Joan Fontàs i Casas, anomenada “Festa mil·lenària”, que és la que avui en dia se segueix ballant a conseqüència de la seva popularitat, tanta que els alcaldes d’Amer mai la volguessin retirar de la festa major.

L’activitat es va dur a terme a les 11 del vespre, i aquest any s’hi va convidar l’Anna Erra, Presidenta del Parlament de Catalunya.